Komt een hardloper bij de fysiotherapeut

Koen Melief (36) is fysio en oud-fanatiek hardloper. Hij heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van hardlopers.

Voor een hardloper is niets zo vervelend als een blessure waardoor je niet kan doen wat je zo graag doet, hardlopen! Door een bekkenprobleem kan ik al heel lang niet meer hardlopen. Ik begrijp dus heel goed hoe vervelend het is wanneer je niet kunt hardlopen. Door me als fysiotherapeut te specialiseren in het behandelen van hardlopers, kan ik niet alleen een analyse van de looptechniek afnemen, maar ook met blessures aan de slag. Ik ben tevens eigenaar van Hardloopanalyse Brabant https://www.hardloopanalysebrabant.nl

De gouden tip

Had dé gouden tip bestaan… dan had ik niet zo veel werk gehad! Gelukkig zijn er wel degelijk mogelijkheden om de kans op blessures te verkleinen. Als therapeut behandel ik veel klachten welke ontstaan door hardlopen. Helaas ben je dan al te laat. Om deze reden richt ik mij steeds meer op de preventieve kant.

Verbeter je hardlooptechniek

Hardlopen is meer dan de ene voet voor de andere zetten. Het is een technische discipline. Door het aanleren van de juiste looptechniek verklein je de kans op blessures, kun je aanwezige klachten laten verdwijnen én je wordt een stuk sneller.

Je techniek verbeteren gaat niet van de één op de andere dag, maar het is zeker mogelijk. Door je techniek te laten beoordelen, krijg je inzicht in jouw looptechniek en eventuele verbeterpunten. Je bent nooit te oud om te leren, al heb je 25 marathons gelopen. Ook geven hardlooptrainers vaak loopscholing. Maak hier gebruik van en zorg dat je begrijpt waar deze voor dient. Pas de loopscholing ook eens toe tijdens zelfstandige trainingen.

Praktijkvoorbeeld

Mijn neef trainde voor zijn eerste marathon waarbij hij kuitklachten ontwikkelde. Een te hoge spanning zorgde voor pijn, stijfheid en kramp waardoor het trainen belemmerd werd. Zijn fysiotherapeut behandelde hem middels massage en dry needling. Hij kreeg het advies om zijn hardloopbelasting te verlagen en moest stretchoefeningen doen. De klachten verminderden, maar bleven terugkomen wanneer de training in omvang en intensiteit toenam.

Nadat wij een lichamelijk onderzoek en video-analyse hadden uitgevoerd, bleek dat een aanpassing in zijn techniek en het versterken van de heupspieren belangrijke verbeterpunten waren. Hij is aan de slag gegaan met techniekoefeningen en krachttraining. En met succes! De marathon is volbracht zonder klachten in de kuiten en zonder een vervolgbehandeling bij zijn fysiotherapeut.

Koen is fysiotherapeut bij Fysiotherapie Tilburg Reeshof. Ben je geïnspireerd geraakt of loop je zelf met klachten? Twijfel niet en neem contact met hem op.

Created by Phons Stokkermans | Copyright LFTR © 2016 - 2024 | Privacybeleid